Duhai Air Mata

Reactions: 
*Assalamualaikum*

Alhamdulillah... dalam melayani perasaan yg brcampur-baur dan adakalanya x menentu, x patut rasanya kalau saya terus mengabaikan rasa syukur kepada ALLAH TAALA. Sebab DIA-lah yang dah beri keizinan pd saya untuk menikmati warna-warna kehidupan yg berona-rona ini...

Sedih?
Semua org pernah sedih. Semua org prnah menangis. X kiralah dia siapa... x kiralah dia org yang paling gagah dalam dunia... dia adalah PEMBOHONG kalau dia menyatakan yg dia x prnah sedih.
Sedih itu FITRAH okey!
Kalau x prnah sedih maknanya makhluk asinglah orang gilalah tu. Orang gila kan sentiasa berlapang dada dgn apa yg brlaku pada dia?


Kenapa saya buat entry sedih?
Frankly, no tough reason.
Saja. Asyik gumbira je... padahal dlm Islam kita dgalakkan lebeh banyak menangis(kerana mengingati ALLAH ye... bukan mngingati 'Buayafren' or 'Gelifriend'! atau tengok cerita Hindustan Korea!)

Memang x dinafikan. Dlm masa seminggu ni aje mcm2 perasaan yg dtg mengetuk pintu hati saya. Mungkin sbb saya perempuan kut... sensitif itu pasti. lebih2 lagi trpaksa menyesuaikan diri dlm suasana baru tanpa sebarang prsediaan.(Pindah mengejut).

Kngkawan sekolah baru? okeylah... but still missing old skool...
Redha! redha! redhalah...
Ya, redha...
Mungkin pada saya ini semua bukanlah sesuatu yg boleh mmbunga-bungakan hati, ttapi saya tahu inilah yang TERBAIK pada pandangan ALLAH.

Tukar cerita.
Memandangkan saya masih setia dlm aliran sains tulen, plus nk SPM, plus banyak lagi subjek form 4 yg x dapat kukejar n pick up, maka tadi pergilah melakukan tawaf rondaan di
Jusco Seberang Perai<---besar gilee!
Masuk Popular... terus gi bhgian buku2 skolah. Dlam hati... 'abaikan novel, abaikan novel!'
Dan hasilnya, inilah yg saya cekut(mengikut bajet)
Add math? yup. dri tahun lepas cukup x puas hati dgn subjek ni. X prnah2 aku menangis gara2 study, x semena2 tumpah pulak air mata bila hadap subjek ni!

Benci? urmmm...entahlah. nak awat camne. ini subjek compulsory aliran sains... lgipun bila dengar cikgu kata...
"Nak masuk matrik, kena ada add math."

adoiyai...
Terpaksalah redah jugak.
Saya mmg plan nk masuk matrik.
So... menangis pun menangislah...
Tolonglah, ya ALLAH!

Eh, ni apa pulak?
Hehehe... manalah sah kalau masuk Popular x beli novel?(kalah dgn nafsu!)
At first ingat nk cekut CINTA KONTRAK karya Nurul Ain Syuhada(sapa dah baca?)
Tpi puas pusing2 x jumpa jugak... ganggu je kakak2 dgn abang2 yg tgh susun buku tuh!
So, geraklah ke rak english fiction...
nmpak pulak buku ni.
Ni buku aksi/perang/thriller... ntahlah. Rasa mcm kotor je hati bila baca novel cinta. maklumlah.. novel cinta skrang kan bnyak yg dah jadi novel cabul.

So,
La tahzan, Innallaha ma'ana!

“…Dan para malaikat masuk kepada tempat-tempat mereka dari semua pintu (sambil mengucapkan); keselamatan atas kalian berkat kesabaran kalian. Maka alangkah baiknya tempat kesudahan itu.” (QS. Ar-Ra’d [13]:23-24)


Sabar dan redha... pengakhirannya pasti indah!

*p/s: Tafsir Quran dah khatam belom?




10 comments:

::WafaIrdina:: said...

adeq...jgn pernah jemu berusaha..usaha..usaha dan usaha ..inshaAllah kejayaan milik kita..akak pun cm adek dulu...ase cm xbnyk je nk cover semua..p akak bnykkan buat latihan..n at da same time kena bnyk bersabar la dik...n berdoa..hee


rabbi yassir wa la tua'ssir, rabbi tammim bi khair..semoga dipermudah..


all da bess yaa..^^

Isma Haneefa said...

waaa...trharu. terima kasih atas doa kat bawah tu kak. dh lama carik;')

faizulosman said...

teruskan usaha... blja sungguh2... mcm sy dulu teruk jgk sampai tak ada harapan nak sambung blja lepas spm sb aliran sains... atas dasar minat dpt jgk masuk matrik tp 2 tahun lah sb spm teruk... lepas matrik dpt masuk ukm... skrg ni lah... tgh final exam sem 1... teruk jgk ni nk exam kat u...

http://www.mohdfaizulosman.blogspot.com/2012/01/hebat-hidup-di-ukm.html

Isma Haneefa said...

wahhh...hebat2. ada jugak minatnya brbanding saya... boleh dikatakan mcm 'trpaksa'.huhu...apapun, truskan prjuangan!

Razifredz said...

usaha + doa itu pasti ada hasil yg sempurna ... insya-Allah
SEMOGA BERJAYA YA

Isma Haneefa said...

amin. terima kasih utk doa^^

SYAFIQAHSALEH said...

jangan give up adik. kan takde benda senang dalam dunia. good luck sayang.rabbi yassir wa la tua'ssir.semoga dipermudahkan :)

Isma Haneefa said...

heee.thank you kak <3

Azhariah Zuber said...

add math. arghh killer subject

IH said...

yup...pocah kopala!!!