Kerdilnya...

Reactions: 
*Assalamualaikum*

Cantek tak perempuan baju oren tuh?(walamak, tak clear sngatlah)
tapi cam pompuan K-pop kan kan?
ahahhh... nak kenal x dgn dia?
nama dia ACTROID.
pelik kan? cam nama makhluk asing.
Tapi mmg sebenarnya dia makhluk asing pun:)
haa...dia bukan manusia tau!
dia...
ROBOT!
iyee?
ye, dia robot. (x bleh buat bini ye;))
dia leh cakap. leh senyum. leh gerak2 cam orang bese tapi...
dia tetap x da emosi dan perasaan:(
kalo anda sume nak ziarah dia, gilah PSN@National Science Center(x silap smpai bulan 3, 2012 kut pamerannya).
apa yg saya nk sampaikan ye sebenarnya?
Saya cuma nak berkongsi rasa...
mudah2an dapatlah direnungkan brsama...
masa ziarah Actroid ni, hati saya tiba2 terusik...
kalbu saya tiba2 tersentap...
tiba2 bagai direnjat...
bukan kerana kagum dgn robot ni!
tapi kagum dgn ALLAH TAALA.
saya terkilan sejenak.
Lebih2 lagi apabila dpt tahu yg robot ni brkata2 sbb ada manusia yg jaga komputer di belakang:P
Bila baca balik fakta2 ttg penciptaan robot ni, nak buat seorang 'manusia' seperti ini pun perlukan banyak kepakaran manusia... saintis, engineer, artist...
apapun yg menyedihkan, robot tu ttap akan dipanggil robot. dia ttap x akan ada perasaan@emosi@organ2 dalaman cam kita..
SUBHANALLAH...
Hebatnya ALLAH!
ALLAH TAK PERLUKAN SESIAPA utk mencipta manusia termasuk kita yang lengkap dgn fizikal, emosi dan rohani juga perasaan(sempurna)!
Cuba kira berapa banyak manusia yg hidup atas planet ni? tu belum masuk lagi dgn makhluk2 lain seperti haiwan, tumbuhan @ghaib yg kita x nampak!
Ya, ALLAH cipta semuanya sendiri! ALLAH x perlukan saintis, engineer, artist atau2 apa2 bantuan luar utk mencipta makhluk2nya yg x trbilang banyaknya di cakerawala ini...
Ya ALLAH...
hampir2 berdetis air mata ini.
Dlm masa yg sama,
timbul kehairanan...
kenapa masih ada makhluk yang mengaku hamba ALLAH sanggup ingkar pada ALLAH?
ntahlah, saya dah x sanggup nak ulas panjang2.
Tiba-tiba hati jadi sebak kembali.
Kerdilnya diri ini, ya ALLAH!

*Saya expect org yang cipta robot tu mesti tunduk dgn penuh kerendahan hati pada ALLAH RABBUL JALIL. Mudah-mudahan. Amin.



“Tidakkah kamu memperhatikan bahwa sesungguhnya kapal itu berlayar dilaut dengan nikmat Allah, supaya diperlihatkannya kepadamu sebagian dari tanda-tanda kekuasaan-Nya. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi semua orang yang sangat sabar lagi banyak bersyukur.”(QS 31:31)




6 comments:

izatty fatihah said...

yup sggh besar n hebat kuasa Allah kan :)

comey robot tu hee ^^

Isma Haneefa said...

heee...comey kan?
yup kuasa ALLAH mngatasi segalanya...:D

::WafaIrdina:: said...

tomey robot 2..cm real jer..hee..p robot xsempurna..tiba masa akan expired o rosak gak..cm kiter..tiber masa ajal akan mjemput...

maha suci Allah yang hidup dan kekal selamanya..yg bersifat dengan sifat baqa'..subnallah...^^

moge allah kasih yaa.. ^^

Isma Haneefa said...

Allahuakbar!:)

Azhariah Zuber said...

hihi cunnya robot

Isma Haneefa said...

cam manusia betulkan?