Reactions: 



This post was published to ASSALAMUALAIKUM at 3:37:09 PM 5/24/2011
PENULIS YANG DISAYANG ALLAH


Buang bayi, campak bayi, lempar bayi, semua tu dah lali lalu kat telinga kita kan??
mula2 baca kat paper, heranlah jugak. Ada pulak manusia yg dah penat2 beranak buang anak bawah pokok pisang???
ish333… cik kak oi, ana dengar beranak tu sakit. n ana selalu dengar ada pepatah ‘mana ada ibu x sayangkan anak?’
tapi… kenapa benda mcam tu boleh trjadi jugak? pelik… pelik…
ah, zaman sekarang mana ada yg pelik lagi?
nothing impossible man!
back 2 da topic…
buang anak berlaku sebab maknya mengandung dan sebab maknya mengandung, kerana maknya dah BERZINA dgn lelaki2 jongos…
nauzubillah…
dari awal org sibuk bincang pasal punca2 yg sbbkan kemelut ni terjadi. ramai yg kaitkan dgn x tertegaknya hukum ALLAH di Malaysia ini mrupakan main factor kpada masalah ni. ana tak nafikan n ana memang sokong 100% pndapat tu. dlm surah an-nur ayat first lagi ALLAH dah beri ‘warning’
(inilah) suatu surah yang kami turunkan dan kami wajibkan (menjalankan hukum-hukumnya) dan kami turunkan di dalamnya tanda-tanda (kebesaran Allah) yang jelas agar kamu ingat.
Annur:1
bila tafsirkan ayat tu, dapat x kita detect betapa tegasnya arahan tu? JELAS n NYATA!!!
dan arahan utk menghukum org2 yang mlakukan pencuri, berzina, menuduh tanpa saksi pulak semua terkandung dalam tu jadi apakah…
kita x akan brdosa kalau x melaksanakannya???
baiklah… ada pndapat lain pulak kata sbb hiburan kita yg trlalu melampau!
muda2mudi seronok dlm budaya hedonisme smpai hilang jati diri sbgai org Islam khususnya.
tu pun saya x sangkal. mmg setuju sesangat-sangaaaattttttlahhh….
cuba selak paper hari ni, brapa banyak perkataan ‘s**ks’ trkndung dlm sehelai paper?( saya x brpihak pd mana2 ye).
brapa banyak gamba2 prempuan yg sudah x mmpunyai rasa malu mendedahkan aurat?
on pulak TV, brapa banyak iklan tunjuk2 ketiak n tayang body? ana heran jugak kadang2… takat mana badan penapisan media kat negara kita ni menilai ssuatu adegan yg patut dpotong tu?
apkah just babak2 ‘hal org dewasa’ yg terang2an saja dipotong?
bagaimana pulak babak2 yg mnjurus ke arah ‘itu’? ada ssiapa amek peduli?
perempuan seksi… lenggok menggoda… itu smua mendorong org utk tengok yg lebih lgi..
apa jdi kalau anak2 muda yg tonton?
ana juga remaja… mmg sangat remaja. umur ana 16 tahun. Kalau kat barat, 16 tahun tulah umur mnndakan ssorang tu dh jadi fully teenager…
ana faham perasaan remaja sbb ana juga remaja.
percayalah, remaja mmg suka meneroka apa yg org dewasa ajarkan padanya sbb jiwa remaja mmg sntiasa bergelodak nak jadi org dewasa. remaja mmg x sabar nak besar sbb diorang lihat jadi org dewasa tu bezzz ssangat. Yalah… kan org besar dah bebas, x dak sapa yg boleh halang hak mereka lagi…
walau tanpa mereka sedari, banyak tanggungjawab jdi org dewasa…
bila brlaku gejala social, org akan tuding jari pada org muda…
org tua buat muka x brsalah, x abes2 nk salahkan budak muda(emo)
bukan x betul… mmg ana x nafikan, remaja sepatutnya yg kononnya dah ‘fully teenager’ mestilah pndai bezakan mana yg baik n buruk. yg pnting, remaja kena sntiasa berpegang pd Agama. Insya-Allah, kalau Pegangan agama utuh, kita akan mmpu bezakan yg baik n yg batil.
cuma, ana x puas hati bila masalah ni dtuding pada sebelah pihak saja.
sapa yg kuasai media? org dewasa kan? sapa yg benarkan gamba2 n drama2 x patut trpampang pada umum? orang dewasa kan?
bukan ana nak salahkan sesiapa, cuma… ana merayu pada org2 dewasa yg dah makan garam dulu dari ana atas bumi ni…
tolonglah, bantulah kami wahai org besar yg dah banyak pengalaman! bimbinglah kami ke jalan yg benar dgn menyampaikan berita yg elok2 saja. Tolonglah… kami sbagai remaja mmg penuh dgn perasaan ingin tahu. jadi dsebabkan perasaan itulah, kami merayu wahai sekalian org dewasa, tolong jangan dedahkan kami pada ssuatu prkara yang belum boleh diajarkan pd kami lagi…
kami hari2 baca paper, kami hari2 tengok TV n… dari situlah kami tahu segalanya ttg dunia org dewasa.
tolonglah, modify pengurusan media… jgn ambil remeh hal2 yg boleh mnjerumuskan ke arah maksiat walaupun mcm x ada apa2….
haaa…. dah mukadimah pnjang2… brulah nk masuk main topic…
penulis yg disayang Allah?
hmmm… siapalah dia kan?
hmmm… msti org yg tulis baik2 kan?
ha… nilah factor yg ana nk bawak bincang ni.
apa kena mengena penulis dgn buang bayi?
yelah… penulis tu buat kisah buang bayi!
bukan tulah maksud ana…
maksud ana, percaya x yg penulis juga boleh mnybebabkan kes buang bayi brlaku???
percaya ajelah.
sedar x sedar… hari2 org kemukakan brmacam2 faktor yg mnybebabkan masalah ni berlaku…
tpi sedar x, bidang penulisan jugak mmainkan peranan besar dlm masalah ni?
cuba fikirkan, sebuah novel… nmpak bese2 n indah je. Bila baca… perggghhhh… naik tu bulu roma!
rasa2nya, mendorong x utk org brimaginasikan apa yg dia bacakan tu?
memanglah kan… bila baca novel automatic pmbaca akan berimaginasi, kalau x, camne nak feel?
bayangkan kalau dlm novel tu ada babak2 x spatutnya(ana lihat mutakhir ni, babak2 begitu macam wajib pulak ada… mngkin sebab babak2 tulah yg mampu melariskan ssbuah novel… ana x nafikan).
imaginasi pun tercipta…
oooppsss…. iman ada! okeyh, baca ajelah tanpa feel. itu yg naik bulu roma tu(seram sbb takut trbayang)
cuba kalau iman x da atau rapuh??? ah… syok kan? smpai satu tahap yg boleh dsebut ‘kemuncak’, brlakulah prkara yg x spatutnya bila ssorang tu dah terlebih feel….
bahaya bukan?
fikirkan balik, sapa yg dapat ‘saham’ akibat trjadinya benda2 x senonoh tu?
Penulis! ya penulis!
walaupun saya ni baru setahun jagung dlm dunia penulisan n belum keluar satu novel pun, saya merayulah kalau ada ssiapa yg menulis @ yg brhasrat nak menulis,
analisislah idea n imaginasi kita yg nk dibawa ke dalam bntuk penulisan tu…
apakah ianya akan menambah ‘saham’ utk kita melabur dosa di bank neraka?
buat hipotesis, tabulation of data, inference, manipulated variables(macam sains la pulak) utk stiap apa yg kita nak sampaikan pd umum. jgn smpai kita menanggung dosa atas sbb apa yg kita sampaikan tu jadi ikutan umum kalau prkara tu adalah prkara yg x senonoh.
bayangkan pula(katakanlah) novel kita tu jadi best-seller? apa yg jadi? ya, pembaca makin brtambah!
dlm banyak2 pmbaca tu, ada yg x mmpu kawal emosi… bagaimana keadaan dia bila smpai babak2 yg x septutnya hasil tulisan kita tuh????
fikir2kanlah…
justeru, sbagai penulis…ana akui memang idea utk buat babak2 x senonoh tu flow laju aje dlm minda. x payah nak kaji2 lagi. mmg ana akui, menulis bab2 tulah yg buatkan penulisan makin rancak n hangit!
tapi, tanyalah iman dulu kerana apa yg kita tulis tu akan beri impak pada org ramai.
terutama kpd org yg cepat aje ‘feel’ bila baca novel.
tiap kali idea2 x senonoh tu muncul utk dselitkan dlm cerita, istighfar banyak2. sebelum menulis, baca bismillah agar apa yg kita tulis tu mndapat REDHA ALLAH.
ada ke penulis yg x perlu ALLAH?
mustahil… stiap penulis perlukan ALLAH…
kalau x kerana ALLAH, jari pun kita x mmpu nak angkat utk menaip idea ddalam kepala kita…
kalau x kerana ALLAH, kita x akan dianugerahkan bakat utk menulis yg mana bukan semua org ada…
ana akui, penulis mmg hebat sbab, mereka mmpu mengubah emosi org lain dgn hanya susunan prkataan saja. senang ke ubah emosi org???
jadi, gunakanlah anugerah yg ALLAH dah bagi kpada kita ni utk jalan yg diredhaiNYA. Apa2pun, sbelum melakukan ssuatu pkerjaan tu, mintaklah petunjukNYA. Jangan ikutkan imaginasi n hati kita yg maklum sudah kotor ini… pastinya apa yg datang tu mari dari syaitan. Jangan mudah terpedaya!
sbelum chow, nak promote ckit novel kat atas tu


PENULIS YANG DISAYANG TUHAN-BAHARUDDIN BEKRI
penah baca x? huhu… ana pinjam novel ni dari seorang teman. tajuk dia btul2 buat ana rasa ‘terhormat’ sikit. Yalah… selama ni pun penulis aje yg buat cerita utk orang, orang x penah pulak buat cerita utk penulis…haha.
just nak share, bagi ana buku ni bagus utk penulis2 yg dah lama menulis n baru nak menulis. dlam tu mmang kisahnya brpihak pda kaum kita(penulis). dlm tu jgak dselitkan peringatan, motivasi, teknik2 penulisan dn teguran utk ssiapa yg menceburi bidang penulisan. mmg ssuai utk djadikan panduan trutama kpd penulis2 yg dhormati skalian.
bagi ana, novel ni unik. penulisnya mampu menampilkan ilmu dalam sebuah jalan cerita yg x kurang hebatnya. x boring. bezzz ssangat!
renungkan…
Dari Abu Hurairah r.a Rasulullah bersabda,

“ 3 golongan yang akan selalu di beri pertolongan oleh Allah ialah seorang mujahid yang selalu memperjuangkan agama Allah swt ,seorang penulis yang selalu memberi penawar dan seorang yang menikah demi menjaga kehormatan dirinya” (Hadith riwayat Thabrani) dikeluarkan oleh Ibnu Abi Hatim, dari Ad Dur Al Mantsur.


kpada para penulis, peganglah hadis ini sebaiknya setiap kali idea datang mminta utk dicoretkan dlm Microsoft Words. Huhu…

No comments: